Need Bees Removed?
International
Beekeeping Forums
July 30, 2014, 08:34:17 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Beemaster's official FACEBOOK page
 
   Home   Help Search Calendar bee removal Login Register Chat(1)  

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Adding Super  (Read 1092 times)
GT
New Bee
*
Offline Offline

Posts: 41

Location: Long Island NY


« on: May 24, 2006, 11:07:42 AM »

I had a thought - when adding a deep super (hive body), could I incent the bees to move up quicker by putting two full frames from the existing super (#1) into the new super (#2), and adding two empty frames to super #1? I've done this in the past when super #2 doesnt attract the bees, but was wondering if its worth trying right away. make sense?  Any obvious pitfalls?
Logged
Michael Bush
Universal Bee
*******
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13588


Location: Nehawka, NE


WWW
« Reply #1 on: May 24, 2006, 09:40:19 PM »

If the hive is strong and bursting with bees baiting up works well.  If it's not, it may end up with some abandoned brood.
Logged

Michael Bush
My website:  bushfarms.com/bees.htm
My book:  ThePracticalBeekeeper.com
-------------------
"Everything works if you let it."--Rick Nielsen
Finsky
Super Bee
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2791


Location: Finland


« Reply #2 on: May 24, 2006, 11:05:05 PM »

Quote from: GT
...could I incent the bees to move up quicker by putting two full frames


Bees occupy the box if they are strong enough to do that. They warm up brood area and they do not leave it. Like Michael says, bees abandon brood in lower parts of hive if they are not able to keep them warm. They eat larvae away and tear open pupae.

If hive is not strong enough, I put extension box under brood area. They they it into use when they have enough bees.

When you have 2 boxes, it is same where bees put honey.  - Inside, I hope. 2 boxes is not yet real hive. It should have 2 boxes for brood and the rest honeyboxes.
.
Logged
GT
New Bee
*
Offline Offline

Posts: 41

Location: Long Island NY


« Reply #3 on: May 24, 2006, 11:07:52 PM »

Quote
If hive is not strong enough, I put extension box under brood area. They they it into use when they have enough bees.


what is an extension box?
Logged
Brian D. Bray
Galactic Bee
******
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7369


Location: Anacortes, WA 98221

I really look like this, just ask Cindi.


WWW
« Reply #4 on: May 24, 2006, 11:58:29 PM »

>I had a thought - when adding a deep super (hive body), could I incent the bees to move up quicker by putting two full frames from the existing super (#1) into the new super (#2), and adding two empty frames to super #1? I've done this in the past when super #2 doesnt attract the bees, but was wondering if its worth trying right away. make sense? Any obvious pitfalls?

It'll work but I caution against moving brood frames up.  Usually in doing what you're suggesting it is best to take the number 2 and 9 frames up if w/o brood and the put the new frames in the 3 and 8 location moving the original 3 and 8 into the 2 and 9 locations.

Moving brood frames can endanger the whole hive.  My rule is bait with honey not babies.
Logged

Life is a school.  What have you learned?   Brian      The greatest danger to our society is apathy, vote in every election!
Finsky
Super Bee
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2791


Location: Finland


« Reply #5 on: May 25, 2006, 12:33:37 AM »

Quote from: GT
[
what is an extension box?


I do not know, but I mentioned to say "more room for bees" in general. It is sure that you cannot force bees to occupy more room as they naturally do.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Beemaster's Beekeeping Ring
Previous | Home | Join | Random | Next
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines | Sitemap Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.234 seconds with 21 queries.

Google visited last this page July 06, 2014, 02:21:40 PM