Need Bees Removed?
International
Beekeeping Forums
September 01, 2014, 11:14:46 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: 24/7 Ventrilo Voice chat -click for instructions and free software here
 
   Home   Help Search Calendar bee removal Login Register Chat  

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Draper Bee's  (Read 4646 times)
TwT
Senior Forum
Global Moderator
Galactic Bee
*****
Offline Offline

Posts: 3384


Location: Walker, La.

Ted


« on: August 29, 2004, 11:47:30 AM »

I have been thinking about buying some bees from draper's and i wanted to know if anyone here has bought any and could tell me what they think of Drapers bees , i want the Allstar, Russian, and the SMR from them (Drapers)Huh?
Logged

THAT's ME TO THE LEFT JUST 5 YEARS FROM NOW!!!!!!!!

Never be afraid to try something new.
Amateurs built the ark,
Professionals built the Titanic
Robo
Technical
Administrator
Galactic Bee
*******
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6403


Location: Scenic Catskill Mountains - NY

Beekeep On!


WWW
« Reply #1 on: August 30, 2004, 09:34:18 AM »

I could be wrong, but if memory serves me,  I bought some queens from Draper's a few years back, and they actually came from York Bees.
Logged

"Opportunity is missed by most people because it comes dressed in overalls and looks like work." - Thomas Edison


TJ
New Bee
*
Offline Offline

Posts: 36

Location: Ithaca, NewYork


« Reply #2 on: August 30, 2004, 12:32:26 PM »

I am in Ithaca New York and have gotten Bees from Draper's this year and last year. Last year I had purchased one package and I lost my Queen early. That may have been due to my own inexperience, but I also heard it was a bad year for Queens. This year I bought 2 packages from Draper's and both are doing well, one is doing excellent. I am now a seasoned beekeeper cheesy  so I get some of the credit for my increased success. One thing I made sure of this year was getting the bees to my hive ASAP. I called ahead to find out when the packages were arriving at Draper's and I was there later that day. I then took the bees DIRECTLY to my apiary and installed them into their new homes. I figure the bees were in transit not more than 48 hours. All in all I would say the people at Draper's were very helpful and I would not hesitate to buy from them again. I particularly like the fact that if you call them up, you will actually get to talk to someone named DRAPER.  A family run business run by family members who have a stake in the success and reputation of the company. Good Luck. By the way, I got Italian bees and can't speak about the other varieties.  tj
Logged
Robo
Technical
Administrator
Galactic Bee
*******
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6403


Location: Scenic Catskill Mountains - NY

Beekeep On!


WWW
« Reply #3 on: August 30, 2004, 07:57:25 PM »

Since TwT is in Georgia,  I would recommend trying to find a closer supplier, since Draper does not raise their own bees, but goes South to pick them up.
Logged

"Opportunity is missed by most people because it comes dressed in overalls and looks like work." - Thomas Edison


Kris^
Field Bee
***
Offline Offline

Posts: 560


Location: Williamstown, NJ


« Reply #4 on: August 30, 2004, 10:08:11 PM »

The package I bought from Draper's this spring was drop shipped from York.  The timing for shipment was off by about two weeks from when they were scheduled to be delivered; when I called Draper's, they said that York had invoiced them, so the bees must have been shipped.  York doesn't answer their phone, but do take email.  They eventually did arrive, and I was not unhappy.  They were in the mail only two days, and there were only about a dozen dead ones in the 3 lbs. package.  I may, though, do it differently next spring, and pick my packages up from a more local producer, if I can find one.

-- Kris
Logged
TwT
Senior Forum
Global Moderator
Galactic Bee
*****
Offline Offline

Posts: 3384


Location: Walker, La.

Ted


« Reply #5 on: August 30, 2004, 10:23:00 PM »

you just said the thing Robo, the my old beekeeping buddie told me today that i dont need to order them yankey bees lol(because of travel time down here, stress on the bees) but that i needed to go with him and about a hour drive and get me some nuc's from the people that supply Brushy mountain with there bees, so sence im doing that , im not going to start with 3 hives , im going with atlest 5  lol
Logged

THAT's ME TO THE LEFT JUST 5 YEARS FROM NOW!!!!!!!!

Never be afraid to try something new.
Amateurs built the ark,
Professionals built the Titanic
Robo
Technical
Administrator
Galactic Bee
*******
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6403


Location: Scenic Catskill Mountains - NY

Beekeep On!


WWW
« Reply #6 on: August 31, 2004, 08:43:01 AM »

Quote from: Kris^
 I may, though, do it differently next spring, and pick my packages up from a more local producer, if I can find one.

-- Kris


Kris,

You might want to consider doing splits from your hives,  or put the word out and get some swarms if you don't have SHBs.

Buying package bees will drastically increase your chances of getting SHBs.
Logged

"Opportunity is missed by most people because it comes dressed in overalls and looks like work." - Thomas Edison


Finman
House Bee
**
Offline Offline

Posts: 440


Location: Hopelessly Lost


« Reply #7 on: August 31, 2004, 12:46:56 PM »

Quote from: TwT
I have been thinking about buying some bees from draper's and i wanted to know if anyone here has bought any and could tell me what they think of Drapers bees , i want the Allstar, Russian, and the SMR from them (Drapers)Huh?


What is Russian bee? Does it have other name? Kaukasian or...

I  hives are 50 km from Russian border, but I do not know, what is Russian.   But from Google I can find that it means Primorsky bee. Many have tried Primorsky bee, but it is not sold professionally.
Logged
TwT
Senior Forum
Global Moderator
Galactic Bee
*****
Offline Offline

Posts: 3384


Location: Walker, La.

Ted


« Reply #8 on: August 31, 2004, 10:00:58 PM »

here is a site that tell about the russian bees here in the USA

http://www.ars.usda.gov/is/pr/1999/990805.htm
Logged

THAT's ME TO THE LEFT JUST 5 YEARS FROM NOW!!!!!!!!

Never be afraid to try something new.
Amateurs built the ark,
Professionals built the Titanic
Anonymous
Guest
« Reply #9 on: August 31, 2004, 10:44:19 PM »

According to York Bee website they are closing their doors and not accepting any more orders. It appears that Draper will have to get their bees from someone else now.
Logged
Finman
House Bee
**
Offline Offline

Posts: 440


Location: Hopelessly Lost


« Reply #10 on: September 01, 2004, 05:36:39 AM »

Quote from: TwT
here is a site that tell about the russian bees here in the USA

http://www.ars.usda.gov/is/pr/1999/990805.htm


That is a little bit old story. I got a report from Finnish professional beekeeper in our forum.  The case is not clear.  One man sell Russin bees in Finland, but they are imported direct from Russia, not from USA breeding project.
Logged
TwT
Senior Forum
Global Moderator
Galactic Bee
*****
Offline Offline

Posts: 3384


Location: Walker, La.

Ted


« Reply #11 on: September 01, 2004, 09:06:46 PM »

see the russian bees here in the USA came from Primorsky region of russia, and thats the bees that we call russian bees in america, yes they were in the breeding program and the program was to raise them and sell them to big time beekeepers to distribute across the USA so beekeeper like myself could have a mite resistant bee . that's the only way i can explain russian bees in the USA.
Logged

THAT's ME TO THE LEFT JUST 5 YEARS FROM NOW!!!!!!!!

Never be afraid to try something new.
Amateurs built the ark,
Professionals built the Titanic
Kris^
Field Bee
***
Offline Offline

Posts: 560


Location: Williamstown, NJ


« Reply #12 on: September 01, 2004, 09:38:57 PM »

[quote="Robo]You might want to consider doing splits from your hives,  or put the word out and get some swarms if you don't have SHBs.[/quote]

I'd certainly like to split off my own hive.  With having just one hive, I'm not assured that resource will be there for me after the winter.  sad    Kind of a Catch-22 situation:  if I don't order package bees in December/January, then if I discover my one hive didn't make it through the winter, it'll be too late to order.  Because I'd like to expand my bee yard to 3-5 hives next year, two packages would give me insurance that, at the very least, I won't be stuck in the one-hive predicament next year.  And if I can get one or two splits out of my existing hive, well then I'm right on goal!  I'm also interested in trying my hand at comb honey, and I understand you need a strong initial colony when the flow starts in the spring.  So I dunno yet, but I got some time to decide yet.

-- Kris
Logged
golfpsycho
House Bee
**
Offline Offline

Posts: 244

Location: salt lake city


« Reply #13 on: September 01, 2004, 10:30:57 PM »

Well there ya go.  Take your existing colony and build it up fast in the spring by feeding it.  When the flow starts, make a cut down split, and put your comb honey super on.  The small split should come around pretty fast, because they will be on drawn comb, and have the laying queen..  The colony with the section super will be boiling over.  After you harvest the sections, you can add regular supers back on and keep making honey.   2 birds with one stone.  Making good sections is fun and challenging.  Just keep an eye on them.  To do it well.. you have to crowd them up and you know what bees do when they are crowded.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Beemaster's Beekeeping Ring
Previous | Home | Join | Random | Next
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines | Sitemap Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.276 seconds with 22 queries.

Google visited last this page August 09, 2014, 01:58:44 AM